
Redaktøren har ordet
Normalt er det formandens plads at skrive lederen i vores blad, men denne gang har jeg kapret pladsen.
Du sidder nu med syvogtyvende udgave af medlemsbladet ”Vi Melder Fra!”. Bladet er mit andet som redaktør og er, hvis jeg selv skal sige det, mit hidtil bedste.
Vi har ændret grundlaget for bladet fra at lave det i Microsoft Word til Adobe InDesign. Det giver os nogle bedre muligheder for at sætte bladet op, og gøre det lidt mere moderne i layoutet. Det betyder også at vi er sikre på at det vi leverer til trykkeriet er præcis det der bliver trykt, og uden at vi skal betale for deres hjælp til lige at rette en margen eller flytte et billede osv.
I bladet denne gang kan du bl.a. læse om Københavns Politis Tekniske Tjeneste. Du får også et indblik i hvad der var at finde på Foreningen af Kommunal Beredskabschefers Årsmøde 2011 i Odense. Jesper Lind Arpe har lavet en stor artikel om emnet. Slutteligt er der masser af godbidder til modelbyggende medlemmer.
Håber du nyder bladet.
Allan Holbek Hansen,
Ansvarshavende redaktør
Ansvarshavende Redaktør
Allan Holbek Hansen
Øster allé 37
6600 Vejen
ahh@brandkoretojer.dk
Redaktion
Jesper lind Arpe
Allan Holbek Hansen
e-mail: kontakt@brandkoretojer.dk
Web: www.brandkoretojer.dk
Trykt på eget trykkeri.

Så fik vi vendt I-1 om. Foto Tony Frimodt
Forsiden: Københavns Brandvæsen I-1. Pionerkran opbygget af SAWO på en MAN TGA 35.440. Køretøjet er
udstyret med en 38 t/m kran og erstattede en ældre Mercedes-Benz 2226 pionerkran fra 1976.
Foreningen besøgte Pionertjenesten på Hovedbrandstationen i april 2010. Foto Allan Holbek Hansen
FKB’s årsmøde 2011
Af Jesper Lind Arpe

Et lille udsnit af det udendørs udstillingsområde. Foto Jesper Lind Arpe
Det årlige møde for Foreningen af Kommunale Beredskabschefer er reelt den eneste, årligt tilbagevendende danske messe for brandmateriel. Det er her de vigtigste leverandører til det danske marked hvert år har mulighed for at fremvise nyheder, for at mødes både med ”konkolleger” og kunder, dvs. kommunale bered-skaber, under relativt uformelle former og i det hele taget ”netværke” som det jo hedder i dag.
Årsmødet giver også foreninger som vores mulighed for at tage pulsen på markedet for brandkøretøjer – hvem har vind i sejlene? Hvilke nye aktører melder sig på markedet? Og hvordan klarer de ”gamle” aktører sig?
Jeg tror, at uanset hvilken udstiller man spørger, så er det næppe muligt direkte at registrere et øget salg alene på baggrund af udstillingen på FKB’s årsmøde – men som en leverandør i år sagde til mig: ”Så længe de andre er her, så er vi her også!”, og det er nok meget sigende for hele seancen. Det danske marked er ganske lille, og det er yderst sjældent at vi ser udenlandske leverandører deltage i danske udbud uden at det sker via en dansk agent. Kommunerne har formentlig en ret god fornemmelse for, hvilke leverandører, der realistisk vil kunne byde på materiel og køretøjer – og selvom der ikke sjældent indgås kontrakter under disse årsmøder, så er det vel sandsynligt, at kontrakterne ville være blevet indgået også hvis der ikke havde været et årsmøde.
Men under alle omstændigheder er det meget hyggeligt at komme til årsmøde – via mit job kender jeg efter-hånden mange af kommunernes beredskabsfolk, og fra netop årsmøderne kommer man med tiden til at kende en del af leverandørerne også. I år kunne jeg også konstatere, at hele 2 DSFB-medlemmer var med som repræ-sentanter for nogle af udstillerne, ligesom også andre af vores medlemmer besøgte årsmødet.
Årsmødet 2010 i Brøndby var – ud fra en køretøjsmæssig og fotomæssig betragtning – et rigtig godt årsmøde. Der var rigtig mange udstillede køretøjer, og der var rigtig god plads til at fotografere.
I år var mødet henlagt til Odense Congress Center, hvor udstillingen desværre ikke helt kunne leve op til 2010. Pladsen var trang og opbuddet af køretøjer var ikke helt så stort som sidste år. Til gengæld var der nogle ret spændende nyheder blandt de udstillede vogne. I det følgende gennemgås de vigtigste udstillede køretøjer.
Generelt er det påfaldende, at Volvo ser ud som om de er ved at få fat i det danske marked for beredskabs-køretøjer. I den lette lastvognsklasse ser vi flere og flere Volvo FL som alternativ til Mercedes Atego. I den tunge klasse har Volvo med FM-modellen med original dobbeltkabine budt ind med et alternativ til Scania. Og så sælges der for tiden rigtig mange Volvo indsatsledervogne.

De to slukningstog fra Odense Brandvæsen besøger årsmødet i Odense Congress Center. Foto Jesper Lind Arpe
Hauberg Technique A/S, Haslev
Som bekendt blev Hauberg sidste år agent for Magirus i Danmark og har jo allerede solgt mange drejestiger i forbindelse med det fælles udbud fra København, Aarhus og Viborg – og senest købte også Nordsjællands Brandvæsen jo en Magirus-stige, som blev fremvist på sidste års FKB årsmøde.
I år mødte Hauberg med en køretøjstype, der fra Magirus’ side går under navnet Multistar – et kombinations-køretøj, hvor sprøjte og en ca. 30 m redningslift er slået sammen. Modellen er udviklet for flere år siden og blev bl.a. præsenteret på Interschutz ”Rote Hahn” i Hannover i 2005. Siden da er salget ikke gået ret godt, og det siges, at man har været ved at tage den af programmet igen. Men de sidste par år er der opstået fornyet interesse for Multistar og herhjemme har Morsø bestilt netop en Multistar – vist nok til levering i 2012.



Den udstillede Multistar var bygget på IVECO 180E30 (18-tons chassis, ca. 300 HK). Fotos Jesper Lind Arpe


Fotos Jesper Lind Arpe
Derudover præsenterede Hauberg også den Scania G 320-tankvogn, der lige er leveret til Tårnby Brandvæsen. I lighed med sidste års tankvogn til Tåstrup, er den udført med den store CG19-kabine. Opbygningen er fra polske Wiss og er bl.a. udført med 8000 liter vandtank, 3000 l/min Ruberg-pumpe, 1 stk. 120 m HT-slange, tagmonitor, lysmast og 5,4 t frontspil.
Brand & Teknik A/S, Ringe
Familien Pedersen fra Fyn mødte op med Danmarks første Rosenbauer AT3-sprøjte – ja faktisk den første, der er leveret uden for Østrig og Tyskland overhovedet! Det nye Allerød Brandvæsen valgte således at slå til og købe den sprøjte, der egentlig skulle have været Brand & Tekniks demobil allerede inden den overhovedet var kommet til Danmark.


Allerøds AT3 er opbygget på en MB 1329 Atego ´10, årgang 2011. Foto Jesper Lind Arpe
Der er tale om en AT3 med Rosenbauer NH35-pumpe (3000 l/m), 2400 liter vandtank og 100 liter skumvæske-tank. Derudover er sprøjten leveret med Digimatic skumtilblandingssystem – et nyt system, som kan anvendes både i forbindelse med integreret skumvæsketank og med separate skumvæskedunke. Skumvæsken tilsættes først lige før afgangen, dvs. der er ikke behov for gennemskylning af hele pumpeanlægget efter endt brug.
Allerøds AT3 er opbygget på en MB 1329 Atego ’10, årgang 2011.
Derudover fremviste Brand & Teknik også en Metz-drejestige, model L32A, dvs. den med knækled. Stigen var opbygget som en demovogn på MB 1529 Atego ’10 tilbage i 2010. Det er i øvrigt et identisk køretøj, dog fra 2011, der senere er leveret til Allerød. Kommunens udbud indeholdt så kort en tidsfrist, at den eneste reelle mulighed for de potentielle leverandører var at byde ind med en allerede færdigbygget stige. Udbuddet endte med, at Allerød valgte Metz.

Metz-drejestige, model L32A, dvs. den med knækled. Stigen var opbygget som demovogn på MB 1529 Atego ’10. Foto Jesper Lind Arpe
GKV A/S, Gråsten
Gråsten Karrosseriværksted – eller GKV – er snart et af de sidste steder i Danmark, hvor der stadig løbende bygges tunge brandkøretøjer. Men meget tyder på, at der også her er et spørgsmål om tid, før den egentlige produktion må vige for import af udenlandske produkter samt klargøring og service på nye og tidligere leverede køretøjer.
I hvert fald har GKV indgået samarbejdsaftale med Ziegler Brandweertechniek BV – det hollandske datter-selskab til tyske A. Ziegler. I Danmark kan man allerede se det synlige resultat heraf, idet udbuddet af nye køretøjer til Djursland Brand & Redning endte med at sende hele 3 nye Ziegler-køretøjer via GKV til Djursland.
På Volvos stand præsenteredes en 5000 liter tanksprøjte (se andetsteds i artiklen). På GKV’s stand fremviste man bl.a. den nye 8000 liter tankvogn, som dagligt indgår i beredskabet i Hornslet.
Der er – i lighed med de øvrige nye Djursland-biler – tale om en Volvo FM330. Tankvognen er forsynet med en Ziegler glasfiberopbygning, model AZ GRP 8000, med 8000 liter vandtank og en 2000 l/m-pumpe – naturligvis også fra Ziegler. Der er installeret en hækmonteret HT-slange på 60 m med Akron-rør.

Tankvogn på Volvo FM330 med 8000 liter vandtank. Foto Jesper Lind Arpe
Men det var ikke den eneste Volvo på GKV’s stand. Ved siden af stod lidt af en nyskabelse. På et Volvo FL290-chassis med original Volvo-dobbeltkabine præsenterede GKV en ny sprøjte med materielkasse opbygget i Polypropylen – et plastprodukt vi ikke tidligere har set anvendt til køretøjsopbygning, i hvert fald ikke i Danmark.
Materielkassen er leveret af Strongs Plastic Products i England og det skal blive spændende at se, om der kommer flere af den slags plasticbiler.
En 2000 liter vandtank er integreret i materielkassen og køretøjet er i øvrigt forsynet med en 2000 l/m-pumpe fra Ziegler. De to HT-slanger på 60 m er forsynet med Protek-strålerør.
Den nye sprøjte er anskaffet af Tønder Brand & Redning til Bredebro Frivillige Brandværn.


Sprøjte på Volvo FL290 med materielkasse som er leveret af Strongs Plastic Products i England. Foto Jesper Lind Arpe
Endelig stillede GKV også op med en let sprøjte – i Tyskland kaldt en TSF-W (Tragkraftspritzenfahrzeug-Wasser) – til F. L. Schmidt. Sprøjten var opbygget på MB Vario-chassis med 2000 liter vandtank og bærbar pumpe på 1500 l/m.
BS Support, Aarhus
Sidste år fremviste BS deres første store brandkøretøj – tankvognen til Horsens Brand & Redning. I år havde de ligeledes en tankvogn med, men denne gang en noget anderledes variant.
BS skal levere to ”discount-tankvogne” til Falck på forsøgsbasis. De bliver bygget på brugte lastvognschassiser, men med nye ståltanke bygget til formålet. Den første er nu klar og er allerede sat i drift på prøve hos Falck i Randers. BS havde dog lånt vognen for at udstille den i Odense.

“Forsøgs-discount-tankvogn” til Falck, leveret af BS Support. Foto Jesper Lind Arpe
Der er tale om en Scania 94D med 220 HK forsynet med en 8000 liter vandtank og en bærbar Tohatsu-pumpe. Det bliver interessant at se, hvordan en sådan ”skrabet” model klarer sig på markedet i forhold til de noget dyrere, men også bedre udstyrede alternativer.
Den anden tankvogn er i øvrigt magen til. Det er i skrivende stund ikke redaktionen bekendt, hvor denne tankvogn er indsat.
Det er tydeligt, at BS er i gang med at etablere sig som en reel udbyder af store brandkøretøjer, efter at de i flere år har koncentreret sig om indretning af person- og varebiler. For yderligere at gøre paletten bredere tilbydes nu også pumpekøretøjer. I år havde BS medbragt en engelsk sprøjte – opbygget af JDC på Scania P 280 med lang dobbeltkabine (CP31). JDC, eller John Dennis Coachbuilders, er en meget velrenommeret producent af brandkøretøjer og man har i årtier leveret mange køretøjer til det britiske marked og til mange af de britiske kolonier – eller tidligere britiske kolonier. Den medbragte sprøjte bar påskriften Wiltshire Fire & Rescue Service.

Engelsk sprøjte opbygget på Scania P 280 med lang dobbeltkabine (CP31) af John Dennis Coachbuilders. Foto Jesper Lind Arpe
I Danmark er det vist første gang i vi ser sådan en ”engelskmand”. Det bliver spændende at se, om BS Support stille og roligt kan bide sig fast på markedet også for tunge brandkøretøjer.
Volvo Trucks Danmark A/S
Sidste år havde Volvo sin egen stand på årsmødet. Dette er jo den eneste mulighed man har for at sikre sig, at der bliver fremvist Volvo-brandkøretøjer. De eneste mange år har Mercedes Benz og især Scania været ret sikre på at have chassis-repræsentanter med på opbyggernes stande, men f.eks. Volvo har ikke kunnet føle sig sikker på at være repræsenteret.


Djurslands nye tanksprøjte, opbygget på Volvo FM330. Foto. Jesper Lind Arpe
På årsmødet 2011 så det faktisk også længe ud til, at deres stand ville forblive tom. Det var først i allersidste øjeblik, at Djurslands nye tanksprøjte, opbygget på Volvo FM330, dukkede op og blev ”kastet” ind på standen i en fart. Det er lidt kuriøst, at lige netop i 2011 var Volvo faktisk ganske flot repræsenteret på de øvrige stande (GKV og Dansk Redningskorps).
Den fremviste tanksprøjte, model AZ ALPAS 5000, er opbygget i Holland hos Ziegler Brandweertechniek BV – det hollandske datterselskab til tyske A. Ziegler.
Tanksprøjten har 5000 liter vandtank og en pumpekapacitet på op til 2000 l/m. Den er desuden forsynet med 2 stk. 90 m HT-slanger med Akron-rør. Frontspillet kan klare 5,4 tons.
Til dagligt gør tanksprøjten tjeneste på station Rønde.
Scania Danmark A/S
Scania har i flere år deltaget med sin egen stand på årsmødet. I år præsenterede Scania den sidste år leverede sprøjte til Fredericia Brandvæsen.
Sprøjten er opbygget på Scania P360 af polske Wiss og leveret af Hauberg Technique A/S. Den har en vandtank på 3000 liter, en skumvæsketank på 100 liter og en Ruberg-pumpe, der kan yde 3000 l/m. Frontspillet er af fabrikat Warn og kan trække 5,4 tons.
Endnu en gang kunne Scania med glæde konstatere, at de løb med sejren i forhold til at være den bedst repræsenterede chassis-leverandør på udstillingen – 6 stk. ud af i alt 15 lastbiler.
Falck A/S
Det er efterhånden sjældent at Falck leverer nye brandkøretøjer – i hvert fald til de større kommuner. Det har været et fast indslag, at Falck hvert år til FKB’s årsmøde stillede med en sprøjte af den aktuelle type, men i år så man ingen ny Falck-sprøjte.
Til gengæld udstillede Falck en ny stor tankvogn, som er leveret til Falck i Kolding. Tankvognen er på 12.500 liter (+ 800 liter skumvæske) og køretøjet er opbygget på Falcks centralværksted i Kolding – dog er selve vand-tanken udført af M&R Specialbyg i Søndersø, virksomheden, der også samarbejder med RK Brand & Teknik.


Falck i Koldings nye tankvognen med 12.500 liter vand og 800 liter skumvæske. Foto Jesper Lind Arpe
Tankvognen har 2 pumper, nemlig en fastmonteret 3000 l/m Ruberg-pumpe og en bærbar 1800 l/m Tohatsu-pumpe. Derudover er der Rosenbauer skum-/vandkanon og en 60 m HT-slange. Bagest er vognen forsynet med traffic advisor, da den også skal bruges til sikring af skadesteder på de store veje. Tankvognen er opbygget på Scania P400-chassis med CP14-førerhus.
Falck fremviste også et specialkøretøj, som er leveret til beredskabet i Jammerbugt Kommune. Vognen er en kombineret kran-/liftvogn opbygget på MAN TGM 18.290 4×4. Kranen er en Palfinger 25,5 tonsmeter med nøgleomskifter, således at kranen som udgangspunkt kun kan præstere 8 tonsmeter, men hvor man kan skifte til fuld udnyttelse. Denne funktion er praktisk, idet ikke alle brandfolk har krancertifikat, hvilket er påkrævet for betjening af en kran på mere end 8 tm. Til kranen hører bl.a. en 350 kg kurv med vandkanon. Til dagligt står køretøjet på station Brovst.

Kran-/liftvogn opbygget på MAN TGM 18.290 4×4. Foto Jesper Lind Arpe
Bronto Skylift AB
Bronto deltog med en demovogn – en F 32 redningslift på Scania-chassis.

Bronto redningslift på Scania P360 – demovogn. Foto Jesper Lind Arpe
Det ser ud til, at Bronto i Danmark har fået reel konkurrence – dels efter at både Metz og Magirus kan levere redningslifte og har danske agenter, og dels efter at tendensen med anskaffelse af lifte stille og roligt er ved at vende til drejestigernes fordel igen. Det kan i hvert fald konstateres, at siden Sorø Brandvæsen fik deres Bronto-lift er der skrevet kontrakt om levering af en del nye drejestiger både fra Magirus og fra Metz.
Haarby Karrosserifabrik A/S
På Haarbys stand udstillede man en akutlægebil, MB ML-klasse, til Forsvarets Sundhedstjeneste samt en nyligt leveret ny indsatsledervogn, Toyota Sportsvan, til Lemvig Brandvæsen.

Indsatsledervogn på Toyota Sportsvan til Lemvig Kommune. Foto Jesper Lind Arpe
Danske Regioner
Region Sjælland arbejder på at etablere en nødbehandlerordning, hvor man stiller køretøjer til rådighed for brandvæsenerne i områder, hvor der statistisk set går lang tid før en ambulance er fremme.
Det er planen, at man indtil videre i 15 måneder udstationerer nødbehandlerbiler i Jyllinge, Kirke Hyllinge, Mørkøv, Asnæs, Sorø, Store Heddinge, Stubbekøbing og Rødby.
På FKB’s årsmøde udstilledes den til Roskilde Brandvæsen leverede nødbehandlerbil – Ford Grand C-Max 1.6 TDCi.

Nødbehandlerbil på Ford Grand C-Max 1.6 TDCi. Vognen skal køre hos Roskilde Brandvæsen. Foto Jesper Lind Arpe
Dansk Redningskorps A/S
Dansk Redningskorps A/S er et Middelfart-baseret, nyt selskab som prøver at komme ind på det danske marked for brandslukning og andet redningsarbejde. Indtil videre er det ikke lykkedes at vinde brandslukningskontrakt hos kommunerne, trods flere forsøg, men nu er der til gengæld blevet investeret i nyt materiel:
Via Hauberg Technique har Dansk Redningskorps fået opbygget en fabriksny sprøjte hos WISS i Polen. Sprøjten er opbygget på Volvo FL-chassis med omtrent samme opbygning som den tilsvarende polsk opbyggede sprøjte, som Hauberg leverede til Brand & Redning Skanderborg sidste år.

Sprøjte på Volvo FL med WISS-opbygning. Foto Jesper Lind Arpe
Korpset har i øvrigt også købt Tårnby Brandvæsens nu udgåede Øresundstankvogn på MAN F2000 Evolution. Køretøjet har Dansk Redningskorps købt af Hauberg Technique, som havde erhvervet sig tankvognen i forbindelse med salget af en fabriksny Scania-tankvogn til Tårnby Brandvæsen.
Som en konsekvens af, at der endnu ikke er indgået brandslukningskontrakt med nogle kommuner, tilbyder korpset – der i øvrigt i mellemtiden har skiftet navn til Redningskorps Danmark A/S – at udleje deres køretøjer til beredskaber, der har behov for midlertidige køretøjer, mens andre køretøjer er ude af drift.
Redningskorps Danmark A/S havde også medbragt en stor pickup – model VW Amarok, som man havde dekoreret med en påskrift som indikerede, at der var tale om en lægevogn.
Det bliver interessant at se, om det nye redningskorps kan finde fodfæste i et på én gang meget traditions-præget marked og samtidig et marked, hvor konkurrencen er benhård og hvor selv etablerede private redningskorps med brands, der i den brede befolkning er meget stærke, er presset.


To nye køretøjer til Redningskorps Danmark – Volvo-sprøjte og VW Amarok-korpslægebil. Fotos Jesper Lind Arpe
Næste årsmøde løber af stablen 22.-24. august 2012 i Fredericia.
Nyt fra Skanderborg Brand & Redning
Af Jesper Hansen

Stations Rys nye Volvo-tankvogn V3. Foto Jesper Hansen
Kort om Ry
Brand & Redning kunne i forbindelse med nytårsparolen 11/12 indsætte ny tankvogn på st. Ry.
Køretøjet, benævnt V3, er en Volvo FE 340 med fuldautomatisk Allison gearkasse Opbygningen er lavet i aluminium med en 9000 liters tank og skabe for og bag. Pumpen er en centermonteret Rosenbauer N10 pumpe med en vandydelse på op til 1.600 L/min.
På førerhustaget er der monteret en elektrisk styret Rosenbauer RM8 E vandkanon med en vandydelse på op til 1.200 L/min.
I agterskabet er der monteret en slangevinde med 60 meter letvægtsslange med quickkobling til enten et tågestrålerør eller en skumpistol.
Der er lagt vægt på at alt udstyr skal være let tilgængeligt i skabe m.m. hvorfor der ikke er placeret udstyr på taget af opbygningen.
Med tre siddepladser i førerhuset er køretøjet ideelt til selvstændigt at løse mindre opgaver, f.eks. mindre miljø indsatser og småbrande med mere.
Køretøjet er opbygget af RK Brand & Teknik i Ringe.
Kort om Hørning

Slukningstoget på St. Hørning med den tidligere tankvogn fra Ry, der nu er omdøbt til V2 og den nye sprøjte M2. Foto Jesper Hansen
I forbindelse med indsættelsen af den nye V3, kunne Brand & Redning, efter en mindre renovering, indsætte Rys tidligere tankvogn på st. Hørning. Køretøjet benævnes herefter.
Der er tale om en Scania 94 med 260 HK årgang 1998. Opbygningen er lavet i aluminium med en 8000 liters tank og skabe for og bag. Pumpen er en Rosenbauer Otter pumpe, monteret i højre forreste skab. Køretøjet er ombygget til tankvogn i 2003/04 af RK Brand & Teknik i Ringe.
Med denne omrokering, er st. Hørning nu oppe at køre på fuldt niveau i forhold til at man inden Kommune-samelægningen var en hjælpebrandstation.
Der er siden 2008 ansat ca. 10 mand yderligere og man er flyttet ind i en ny og større brandstation. Sprøjten er udskiftet ad to omgange, første gang fra en Mercedes 1117 årgang 1986 ex Holland, til en Mercedes 1722 fra 1991 ex Skanderborg, til stationen endelig fik deres første fabriksnye køretøj i 2010, en Volvo FL 290 autosprøjte med en glasfiberopbygning fra WISS leveret af Hauberg Technique.
Teknisk tjeneste.
Af Henning Svensson. Fotos: Henning Svensson, Steffen Lund, Michael Jessen og Kai Andersen
Teknisk tjeneste ”TT” er for Københavns politi det samme som Pionertjenesten er for Københavns Brandvæsen, dem som kan det hele og dem med alle de spændende køretøjer og det avanceret udstyr.
Teknisk Tjeneste holder til på politigården og hos beredskabsafdelingen på Artilleri vej. Hvor deres udstyr og køretøjer er placeret til daglig.

Opgaver
I forbindelse med alle store aktioner er ”TT” til stede eller kan tilkaldes. De har en bred vifte af udstyr som kan benyttes i næsten alle tænkelige situationer. De kan frigøre folk, være med til indtrængning, fungere som miniværksted, sluk bål og brand, opsætte lys, oprette venteplads, levere mad og meget meget mere.
I forbindelse med rydning af besatte huse er det næsten altid Teknisk Tjeneste som rydder vejen for de styrker som skal ind og tømme huset. Det kan ske med rambuk, kædesav, vinkelsliber eller hydraulisk klippe/skubbe værktøj.
Når der er folk som har lænket sig til objekter kan Teknisk tjeneste klippe dem fri med diverse sakse.
I forbindelse med at Obama besøgte København i 2010 var der en del demonstranter som havde lænket sig fast oppe i lysmasterne på hans mulige rute. Her var det Teknisk Tjeneste iklædt klatre udstyr som gik i højden for at befri de fastlænkede personer.
Under samme besøg stod teknisk tjeneste også for gennemgang og kontrol af alle kloakbrønde på de mulige ruter.
Når der foregår gadekampe i byen og det ender med bål og brand har Teknisk Tjeneste rådighed over et par FireXpress højtrykssystemer som kan placeres i trailer eller på ladet af deres Unimog. Der er dog efterfølgende kommet to hjælpevogne til Brandvogn og brand og rydningsvogn. Grunden til at politiet i disse tilfælde fungerer som brandmænd, er at brandvæsnet ikke må komme i de områder hvor der er ballade.




Køretøjerne
Store Teknik har også mulighed for at rense overmalet hollændervogne, så de kan forsætte i aktion, til det har den et højtryksspule anlæg, samme vogn har også mulighed for at skifte hjul og svejse løse genstande fast igen på køretøjer. Sidste nye er en ombygget hollændervogn købt i Holland som er blevet omdannet til værkstedsvogn. Det skulle dreje sig om en Mercedes Benz Vario model lidt længere end standard hollændervognene. (Desværre ingen billeder for tiden).
Unimogen er en berejst svend, har blandt andet været udlånt til det svenske politi som hurtig overklæbede politi med polis.






Førstehjælpsenhederne
Omkring år 2000 var det også Teknisk Tjeneste i samarbejde med specialuddannet politi folk, der stod for førstehjælpsvognen. I starten en orange VW LT 45 derefter en blå Peugeot og til sidst en specialbygget Peugeot Boxer. Bygget op som en rigtig ambulance. Konceptet er efterfølgende blevet fjernet.




Vognparken består for tiden af følgende køretøjer:
- Store Teknik. Lastvogn Nissan ECD T.100
- Lille Teknik. Varevogn VW T5 lang udgave
- Brandvogn. Mercedes Benz Sprinter 516
- Brand og Rydnings vogn. Mercedes Benz Actros 2041
- Bulldozer. Unimog U 2150L
- Personvogn. Nissan Patrol 2,5
- Toilettrailer. Ukendt model
Tidligere vogne:
- Førstehjælpsvogn. Peugeot Boxer orange højt tag
- Førstehjælpsvogn. Peugeot Boxer blå
- Førstehjælpsvogn. VW LT 45 orange
- Lille Teknik : Varevogn VW Transporter.

Miniature Wunderland
Af Henning Svensson
Hvad enten man er til modeljernbane, modelbiler, dioramaer eller bare vil se noget spændende så er Miniature Wunderland i Hamburg stedet. I Hamburg ligger verdens største modeljernbane, lidt af et sted. Her er der alt hvad man kan tænke sig inden for modelbyg i 1:87.
Wunderland holder til i et pakhus midt i Hamburgs havne område og det er let at finde, et godt trick er at bestille billet hjemmefra, så springer man nemlig køen over og det er altid en god ting.
Wunderland består for tiden af otte områder. Schweiz, Østrig, Hamburg, Knuffingen, Amerika, Skandinavien samt nyeste skud på stammen Knuffingen airport.
Knuffingen airport blev åbnet den 4 maj 2011. Lufthavnen fylder 125 m2 og har en start og landingsbane på 14m. der er brugt 4500 biler heraf er der 90 som kør rundt, blandt andet en brandudrykning med crashtender, ambulancer, pionervogn og indsatsleder.
28 fly lige nu og man regner med en samlet fly flåde på 45. der er 1000m jernbane som 40 tog benytter. 82 personer har været med i byggeriet og prisen er 3.500.000 EUR.
Det er flot at se hvordan fly lander og starter og hver gang et fly lander ruller det hen til standplads hvor tankvogne, kuffertvogne, busser mm venter. Hvert 15 minut går man fra dag til nat, og det betyder at alle lys i hele området tændes.




Skandinavien indeholde elementer fra Danmark, Sverige, Norge og det hele hænger sammen ved hjælp af Storebæltsbroen.
I Amerika afdelingen kan man se Miami, Las Vegas, Cape Canaveral, Redwoods og Grand Canyon.
Schweiz og Østrig afdelingen har alper som gå op igennem flere etager.
Af kommende projekter har man planlagt at bygge Frankrig, Italien, Afrika, Indien England og Holland.
Bemærk Miniature Wunderland er også for kone og kærester.
Besøg hjemmesiden:
www.miniatur-wunderland.de og se de aktuelle åbningstider og hvornår du ikke skal stå alt for lang tid i kø for at komme ind.

Miniature Wunderland Hamburg
Kehrwieder 2-4 Block D
20457 Hamburg-Speicherstadt








Nyt for modelbyggerne og alle andre interesserede
Af: Jesper Lind Arpe
Så løb årets legetøjsmesse i Nürnberg af stablen og i vanlig stil var der en masse spændende nyheder til modelfolket. Der var også lidt godt nyt til de, der både er modelfolk og brandbilsentusiaster. Nu er det naturligvis meget individuelt, hvad den enkelte finder spændende, men her har jeg samlet et lille udpluk af, hvad jeg personligt finder interessant set med danske modelbyggerøjne.
Rietze



Rietze har vi efterhånden set mange modeller med danske forbilleder. For marts 2012 blev der annonceret hele 2 nye danske Rietze-biler, nemlig Politiets hundeindsatsledervogn, VW Transporter T5 facelift, og en materielvogn fra Tønder Brandvæsen, ligeledes på VW T5.
Desuden annoncerede Rietze på Nürnberg-messen, at de kommer med IVECO Magirus’ pendant til Rosenbauers Panther 8×8, nemlig den såkaldte ”Super Dragon X8”
Herpa



Herpa kommer til sommer med den første ”rigtige” ladvognsmodel i flere år. Der er tale om en MAN TGL fra Abschleppdienst Heinrich fra Köln-området. Opbygningen er på originalkøretøjet et Tischer-lad, der minder meget om det Falck havde på en håndfuld af de første skydeladvogne fra slutningen 1990’erne. Desværre ser det ikke ud som modellen er udstyret med samme lad, men til gengæld følger der en grill med – noget autohjælps-modelbyggerne har sukket efter i årevis…
I samme kvartal er der også Herpa-nyt for ”Øst-fans”. Vistnok for første gang udkommer Herpa med en 3-akslet russisk ZIL-lastvogn af den type, som der også har været bygget mange brandkøretøjer på – se f.eks. den viste 30 m drejestige fra Slovakiet. Så har man lyst til at forsøge sig på østeuropæisk i 1:87 så er der nu en undskyldning mindre…
Brekina

Fra Brekina, der jo excellerer i biler fra da mor var dreng og ca. op til begyndelsen af 1980’erne, lanceres nu en Toyota Celica – en model, der i sig selv måske ikke er så relevant i forhold til danske brandkøretøjer. Men det er ret sjældent Brekina nøjes med at bringe én model fra en bestemt producent – der plejer at blive fulgt op senere med flere modeller. Derfor er det spændende, at de nu lukker op for Toyota-modeller. Vi har i Danmark haft rigtig mange indsatsledervogne af typerne Tercel, Corolla, Carina osv. – ja for slet ikke at tale om alle de mange Landcruiser- og Hilux-køretøjer, der gennem år og dag har fundet vej til de danske brandstationer. Så hvem ved, måske er der håb for modelbyggerfolket…
Busch

Det er normalt relativt begrænset, hvad Busch kommer med af nyheder hvert år – og ofte er det ikke rigtigt noget man kan bruge til så meget set med danske øjne. Men i år er det lidt anderledes, synes jeg. Allerede fra marts kommer Busch med den kendte Landrover 110” Defender – den de fleste kender fra Beredskabskorpset, men som der også kører/har kørt en del af som slangetendere, f.eks. Silkeborg, Hadsten, Skive, Esbjerg, Slagelse og Næstved bare for at nævne nogle.
I september er der annonceret en anden spændende dansk nyhed, nemlig en Toyota Landcruiser redningsvogn. Det er station Køges tidligere redningsvogn, der har stået model til Busch’s version, men den fandtes på rigtig mange Falck-stationer over hele landet. Noget af det, der gør modellen spændende er, at man – hvilket ellers ikke er normalt – har gjort sig umage for at opbygge et egentligt taggalleri. Og det er Busch faktisk sluppet ret godt fra, synes jeg.
En indsatsledervogn skifter farve – igen!
Af Allan Holbek Hansen
Redningsberedskab Kolding anskaffede i 2008 to identiske Volvo XC70 D5 med automatgear til afløsning for en VW Passat Variant 2,8 V6 aut. fra 2002 og en VW Touareg 3,2 V6 aut. fra 2003.
Passaten kom efterfølgende til Aarhus Brandvæsen og Touaregen kom til Frederikssund Brand- & Redningsberedskab, hvor den kørte indtil den i 2010 blev udfaset.
Begge Volvoerne kørte i starten rundt i deres originale sorte lakering, og blev efterfølgende indpakket i folie med den karakteristiske farve som Redningsberedskab Kolding benyttede.
Med udgangen af 2011 indførte Redningsberedskab Kolding en ny designlinie. Den betød at alle beredskabets køretøjer fremadrettet skal have det samme design, for derigennem at styrke og “brande” beredskabet som en samlet enhed. I forbindelse med designlinien skiftede beredskabet også navn og lyder i dag det mere mundrette navn: Kolding Brandvæsen.
Køretøjerne bliver ikke ændret på en gang, men som en del af en løbende proces, hvor de køretøjer der kører mest, også er dem der først iklædes de nye farver. Indsatslederbilerne er iblandt de mest synlige køretøjer og derfor står de også forrest når folien skal skiftes. Det er man nu igang med og derfor kan man igen se de sorte Volvoer mens de venter på at få den nye folie på.


